Gyógynövények a túlmüküdő pajzsmirigy kezelésére

pajzsmirigyA túlműködő pajzsmirigy egy olyan állapot, mely során a pajzsmirigy túl sok hormont termel. Ennek tünetei az állandó izzadás, az ingerlékenység, a hirtelen bekövetkező fogyás, az idegesség, a laza széklet, a hő intolerancia és a fáradtság. Egyes gyógynövényekkel enyhíthetőek ezek a tünetek, de mindig fontos, hogy ezek használata előtt kikérjük orvosunk véleményét.

Virginiai farkastalpfű/peszérce

A peszárce a Lycopus nemzetség tagja, a Menták családjának egyik faja. Már évszázadok óta használják a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére. Dr. Sharol Tilgner könyvében leírja, hogy a farkastalpfű képes arra, hogy blokkolja a tiroxin hormon hatását és csökkentse a trijód-tironin mennyiségét a szervezetben. Ez a gyógynövény hat a pajzsmirigyet stimuláló hormon, a TSH működésére is, így nagymértékben szabályozza a pajzsmirigyhormonok termelődését. Ezenfelül enyhíti a gyors vagy szabálytalan szívverést. Teaként, tinktúraként vagy folyékony kivonatként fogyasztható.

Citromfű

A citromfű vagy Melissa offinalis szintén a menta család tagja. Neve onnan ered, hogy ízében és illatában igen hasonlít a citromhoz. Tilgner arról számol be, hogy a citromfű enyhíti a szorongást, asegít kezelni  nyugtalanságot, a szabálytalan szívverést és az ingerlékenységet, tehát a túlmüködő pajzsmirigy tüneteit enyhíti. Csökkenti a TSH működését és megakadályozza a T4 hormon átalakulását a májban. Továbbá a citromfű gátolja az auto-antitestek működését is, amelyek a pajzsmirigy működését stimulálják.

Szúrós gyöngyajak

Ez a gyógynövény a menta család újabb és meglehetősen keserű tagja. A melankólia, nyugtalanság, álmatlanság és gyors szívverés kezelésére használják. A gyönygajak híres arról, hogy nagymértékben képes erősíteni a szívet, így különösen hasznos a pajzsmirigy túlműködésből fakadó szívbetegségek megelőzésében. Terhesség alatt kerülendő!