Pajzsmirigy megbetegedésekkel kapcsolatos rendelése

Ételek a túlműködő pajzsmirigy kezelésére

A túl aktív pajzsmirigy vagy hipertireózis egy olyan betegség, mely során a pajzsmirigy túl sok hormont termelt. Ez azt eredményezi, hogy az anyagcsere túlságosan felgyorsul, ami hirtelen fogyáshoz, szapora szívveréshez és légszomjhoz vezet. A Maryland Egyetem Orvosi központja megállapította, hogy míg a legtöbb ember speciális gyógyszereket fogyaszt a hipertireózis leküzdésére, addig egy megfelelő étrenddel is kordában lehet tartani a pajzsmirigyet.

joghurt

Joghurt

A joghurt segít csökkenteni a túlműködő pajzsmirigy hatásait. A Maryland Egyetem Orvosi Központja kifejti, hogy a joghurt olyan élő, aktív baktériumokat, probiotikumokat tartalmaz - például Lactobacillus acidophilust -, ami nagymértékben javítják az immunrendszer működését. Mivel a pajzsmirigy betegség tulajdonképpen egy autoimmun probléma, ami a szervezet védekezőrendszerének gyengülését jelenti, ezért a rendszeresen fogyasztott natúr joghurt nagy segítséget jelent.

Káposzta

A jódról köztudott, hogy nagymértékben fokozza az anyagcserét. A káposzta viszont goitrogenikus növénynek minősül, ami képes megzavarni a jód felszívódását, így csökkenti a túlműködő pajzsmirigy okozta kellemetlen tüneteket. A káposzta fogyasztásával tehát meggátolható, hogy a szervezet hasznosítsa a jódot.

Olívaolaj

A Maryland Egyetem Orvosi Központ is az ajánlja, hogy azok az emberek, akiknek túlműködik a pajzsmirigyük, használjanak egészséges olajokat, például olívaolajat a sütéshez, főzéshez és a nyers ételekbe keverve. Az olívaolaj ugyanis igen jó hatással van a hipertireózisra, hiszen magas kalóriatartalma segít megelőzni a hirtelen kialakuló súlyvesztést, ami a betegség egy igen gyakori tünete. Az olívaolaj telítetlen zsírsavjai szintén javítják az immunrendszert.

Mandula

A mandula is tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így képes stabilizálni az immunrendszer működését. Ráadásul magas kalcium és cink tartalma is, ami fontos a túlműködő pajzsmirigy betegségben szenvedők számra.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!